Kako napraviti sajt

Traži

Idi na sadržaj

Šta je seo optimizacija sajta za pretraživace

Seo - Optimizacija sajta

SEO - Optimizacija sajta za pretrazivače
SEO, Search Engine Optimization ili optimizacija sajta za pretraživače. Ona treba da Vam omogući da se rangirate u vrhu rezultata pretrage za određene ključne reči.

Npr. imate sajt o uzgajivačima i prodavcima papagaja, kad neko na Google traži "gde kupiti papagaja" cilj optimizacije je da rangira Vaš sajt u sam vrh rezultata za tu ključnu reč iznad drugih stranica koje se bave istom ili sličnom temom, što za posledicu ima veću posetu Vašem sajtu (a na Vama je da nadjete način da tu posetu i unovčite).

Već neko vreme optimizacija sajta je jako bitan segment u izradi web sajtova. Jako bitan segment sa stanovišta posete Vašem sajtu.

Naime posetu većine sajtova čini upravo poseta sa pretraživača ili kako se još zove, organska poseta. Kod nekih sajtova udeo poseta koje dolaze sa pretraživača prelazi 90%, pa nije teško zaključiti kako je optimizacija jako važna.

S ekonomske strane gledano, optimizacija sajtova prema zahtevima pretraživača zahteva najviše ulaganja, a isto tako zahteva i dosta vremena. Često je za pune rezultate optimizacije potrebno određeno vreme, naročito ako konkurišete za neke jake ključne reči.

Optimizacija Vašeg sajta započinje mnogo pre nego sama izrada sajta, već sa izborom teme koju će Vaš sajt obrađivati i trajaće neprekidno.

Ne možete, npr., napraviti sajt, izvršiti početnu optimizaciju i nakon dolaska u vrh rezultata pretrage smatrati da je posao završen. Šta ako još neko želi da konkuriše za istu ključnu reč kao i Vi, optimizuje svoj sajt i nađe se iznad Vas u rezultatima pretrage? Šta će se desiti ako se prethodna situacija ponovi još devet puta? Naravno, završićete na drugoj strani rezultata pretraživanja i poseta će Vam biti mizerna. A gde nema posete nema ni zarade.

Iz svega navedenog možete i sami zaključiti koliko je SEO ili optimizacija sajta ( sajtova ) za pretraživace bitna, i koliko može uticati na posećenost Vašeg sajta. Ako se dobro odradi može imati izvanredne efekte i značajno povećati posetu Vašeg sajta, a sa time i Vašu potencijalnu zaradu.

Tekst preuzet sa bloga Kako do sajta
Originalni članak možete pročitati ovde: SEO - Optimizacija sajta za pretrazivace

Kako napraviti sajt | Šta je potrebno? | Kako napraviti blog | Seo - Optimizacija sajta | Promocija sajta i bloga | Zarada sajtom i blogom | Knjiga gostiju | Prijatelji sajta | Mapa Sajta

ili preko ove stranice Kontakt

Vrati na sadržaj | Povratak na glavni meni