Kako napraviti sajt

Traži

Idi na sadržaj

Anchor tekst

Seo - Optimizacija sajta

Šta je anchor tekst i zašto je važan?
Anchor - sidro. Sidro linka.

Nekom ko prvi put čuje za termin anchot tekst svakako će zvučati neobično. One koji su se tek upustili u vode izrade sajtova ovaj termin će u početku biti pomalo zbunjujuć, ali ćete kasnije uvideti da je jako jednostavno.

Anchor tekst se još zove i sidro linka. On u stvari predstavlja tekst koji na sebi sadrži link do neke druge stranice bilo ka istom sajti ili ka nekom drugom.

Pogledajte ovaj primer:


Data su dva linka. Prvi link je sa anchor tekstom
kako napraviti sajt, dok je dugi bez anchor teksta. Oba linka kada se klikne na njih vode na istu stranicu. Svakako estetski bolje izgleda prva varijanta i naročito je korisna kada želite da Vam neki tekst sadrži link koji vodi na određenu stranicu. Ujedno anchor tekst opisuje stranicu na koju odlazite kada kliknete na link.

Takođe, on je ujedno i jako važan deo Googlovog algoritma i bitan faktor u rangiranju određene stranice na pretraživačma. Toliko je jak faktor da se čak i stranica koja ne sadži pojam iz sidra linka može dobro rangirati na rezultatima pretrage ukoliko je stranica sa koje se linkuje
jaka i releventna za taj pojam. Upravo zato ga i spominjemo u delu o optimizaciji sajta prema zahtevima pretraživača.

Naravno, bitan je i način kako ga koristite. Može se koristiti kada radite promociju i ostavljate link do svog sajta, jer je svakako bolje da potencijalnim posetiocima predočite sadržaj stranice na koju link ukazuje. Takođe se i iz istog razloga može koristiti i na stranicama Vašeg sajta ako želite svojim posetiocima da ukažete na sadržaj koji je releventan tekstu koji upravo čitaju. Ujedno, omogućićete pretraživačima da bolje indeksiraju Vaš sajt.

Prilikom optimizacije sajta i gradnje linkova ka svojim web stranicama preporučljivo je da koristite veliki broj varijacija Vaših ključnih reči kao anchor tekst. Na taj način će linkovi u očima pretraživača izgledati puno prirodnije a Vaša stranica će se bolje rangirati za više različitih termina i fraza, što ujedno može uticati i na povećanje posete.


Kako napraviti sajt | Šta je potrebno? | Kako napraviti blog | Seo - Optimizacija sajta | Promocija sajta i bloga | Zarada sajtom i blogom | Knjiga gostiju | Prijatelji sajta | Mapa Sajta

ili preko ove stranice Kontakt

Vrati na sadržaj | Povratak na glavni meni